С последен модел ангиографска система „Siemens Artis Q“ разполага Клиниката по Инвазивна кардиология в „УМБАЛ-Пловдив“. В момента тя е единствената в България, втората се инсталира в момента в Националната кардиологична болница в София.

Новата апаратура е предназначена да извършва пълна образна диагностика на сърдечно-съдовата система, на съдовете на централната нервна система (ЦНС), крайниците и органите. Прави триизмерна реконструкция на структурата на изследваните тъкани, което позволява компютър-томографското изображение.

Предназначението на системата е не само да извършва високо качествена и прецизна диагностика, но и да осъществява лечение на засегнатите зони, посочи началникът на клиниката доц. д-р Иван Мануков. Резултатът се постига, без да се прави оперативна интервенция. Лекуват се болести на ЦНС, запушвания на съдовете, заболявания на аортата – дисекация и аневризми, запушване на съдовете на горните и долни крайници.

Системата е подходяща и за нехирургично лечение на туморни формации на органите от различно естество.

Не на последно място апаратурата намира приложение и в традиционното инвазивно лечение на засегнатите коронарни артерии и сърдечни клапи, отбеляза началникът.

Доц. Мануков припомни, че всички тези заболявания са социално значими и нуждата от такава терапия е огромна за значителна част от общестото.

През лятото, в големите горещини, има известно стабилизиране на пациентите с артериална хипертония, тъй като стойностите на кръвното налягане се понижават. Това позволява прием на по-малко медикаменти, но за сметка на това нараства рискът от изявата на други сърдечно-съдови заболявания, каза той. Голяма част от пациентите на клиниката са с инфаркт на миокарда, ритъмни и проводни нарушения, мозъчен инсулт.

Според водещия инвазивен кардиолог в момента неблагоприятен момент си остава страхът на пациентите от COVID-19, който ги спира да посещават лекар, да осъществяват на време медицински консултации и да провеждат лечение в стационар, което е причина за тежките усложнения на тези болести.

В момента ръководството на „УМБАЛ-Пловдив“ приключва с преструктурирането на Клиниката по Инвазивна кардиология, която се разгръща на четвъртия етаж. Една от иновациите е новата ангиографска система.