На територията на Отделението по образна диагностика в „УМБАЛ-Пловдив“ функционира нов компютърен томограф, по-известен сред пациентите като скенер. Посредством модерната високотехнологична придобивка „Сименс“ болницата осигурява възможност за още по-комплексно и съвременно изследване на жителите на Пловдив и областта.

Апаратурата дава възможност за детайлно изследване на цялото тяло и в същото време гарантира ограничено облъчване на пациента, тъй като скенерът от последно поколение. Той е 32-слайсов и работи с последния софтуер на компанията, а една от най-важните негови характеристики е качественият образ, а също и възможността да се изследват по-качествено деца, както и хора с по-голямо тегло посочи завеждащият д-р Стефан Танчев. Бързината на скенера е важна при изследване на съдовете. Този апарат позволява едновременно да се поставя контрастно вещество на пациента и да се сканира, за да се диагностицират ранните фази на редица заболявания.

Компютърният томограф се ползва от всички отделения – на първо място от COVID-звеното, кардиология, неврология, пулмология, УНГ, гастроентерология, ортопедия. Това изследване е основен, най-точен и показателен метод за диагностиката на пациенти с коронавирус.

Отделението по образна диагностика разполага и с нов мобилен рентгенов апарат – кугел, подходящ за пациенти, които не могат да се придвижват сами, както и за останалите, които не е възможно да бъдат транспортирани.

Всички цифрови медицински изображения вече се предават и архивират от специална система и сървър, с които УМБАЛ-Пловдив разполага. Те се съхраняват повече от 5 години.

Всяко отделение има достъп до образните изследвания чрез своя профил и при необходимост специалистите могат да ги разгледат, за да уточнят състоянието на болния.

Системата за съхранение на образите е възможно най-съвременната, улеснява значително работата на медиците и дава възможност да се предоставят запис от направените изследвания.