С нов модерен ехокардиограф Philips Affiniti от висок експертен клас е оборудван Секторът по функционална диагностика в „УМБАЛ-Пловдив“. Това съобщи началникът д-р Надежда Танева.

Апаратът е мултифункционален с висока разделителна способност и разполага с високо специализирани приложения за изследване като тъканна доплер ехокардиография, Стрейн и Стрейн-рейт изображения, доплер на каротидни артерии. Всички те намират широко приложение при диагностициране на пациенти с Исхемичната болест на сърцето /ИБС/ и отговарят на съвременните изисквания за оценка на сърдечно-съдовата система. Ултразвуковото изследване на каротидните артерии е високо ефективен метод, който позволява да се идентифицира цял набор от структурни изменения на сънните артерии и доста често се прави при пациенти с васкулит, причиняван и от COVID-19.

Наличието на висока резолюция на апарата дава възможност да се извършва прецизна оценка на анатомията и функционалното състояние на съдовете и сърцето. Получените обемни триизмерни образи позволяват да се проследят в динамика промените в клапите, в сърдечния мускул, големина и функция на сърдечните кухини.

Понятието функционална диагностика включва в себе си редица методи за изследване сърдечни заболявания, а ехокардиографията е основен неинвазивен метод в кардиологията, който позволява бърза и точна диагностика, посочи д-р Танева.

Сърдечно-съдовите заболявания са социално значими и тяхното ранно откриване е от огромно значение. Колкото по-рано се уточни състоянието на пациента, толкова по-лесно и по-пълноценно ще бъде лекуван той. Затова болните трябва да потърсят специалист кардиолог още при първите симптоми. Изключително важни са и профилактичните прегледи при мъже над 40 г. и жени над 45 г., които не трябва да бъдат пренебрегвани и пропускани.

Семейните лекари от друга страна трябва да насочват пациентите за консултация с кардиолог, особено при наличие на основните фактори за ИБС като артериална хипертония, диабет, дислипидемия и наднормено тегло.

Началникът на сектора отбеляза, че заради пандемията, в която живеем от почти 2 години, на практика достъпът на много хора до специалист бе затруднен, което доведе до влошаване на хроничните заболявания. Пост-COVID синдромът засяга и сърцето, което още веднъж потвърждава нуждата от профилактика и лечение, каза д-р Танева.

Екипът на сектора е благодарен на ръководството на „УМБАЛ-Пловдив“ и най-вече на директора д-р Динчо Генев, с чието активно съдействие секторът по функционална диагностика вече разполага с висок клас ехографска апаратура и така повиши качеството си на работа в полза на пациентите.

Секторът е оборудван още с велоергометър, електрокардиограф (ЕКГ), спирометър и всички методи за изследване на сърдечно-съдовите заболявания.