Кампанията безплатни кардиологични прегледи, организирани от медиците в Първо кардиологично отделение /Инвазивна кардиология/ в „УМБАЛ-Пловдив“ за жителите на Пловдивска област продължава.

На 25 октомври 2021 г. те се проведоха в Младежкия дом на с. Марково отново от д-р Атанас Папазов и екип на отделението.

На 28 октомври 2021 г. прегледи ще има в с. Милево. През ноември медиците ще бъдат на разположение на жителите в селата Цалапица, Войводиново, Златитрап и Ягодово.

За пълноценното провеждане на прегледите екипите са оборудвани с апарати за ЕКГ и за измерване на кръвното налягане, както и с портабилен ехограф, осигурен от ръководството на болницата, специално за кампанията. Изказваме специални благодарности на директора д-р Динчо Генев за апарата, който играе важна роля при диагностиката, заяви д-р Папазов, който е инициатор за провеждане на кампанията.

„След прегледите предписваме подходяща медикаментозна терапия или при нужда коригираме вече назначената. Част от пациентите насочваме за допълнителни консултации и изследвания. Носим и лекарства, които подаряваме на подходящите пациенти, както и наръчници за хранене и здравословен начин на живот. Благодарни сме за съдействието на кметове и общински съветници по места – временните кабинети са много посещавани“, коментира лекарят. След посещенията в селата Садово, Поповица и Първенец той отбелязва, че доста хора имат лош контрол на кръвното налягане.

Целта на провежданата акция е чрез нея медицинските прегледи максимално да се доближат до хората в Пловдивска област. Повечето от тях са в напреднала възраст, по-трудно подвижни са и по-рядко сами решават да посетят кардиолог, посочи лекарят. Голяма част от хората сега са изплашени и заради пандемията от COVID-19 и признават пред медиците, че се страхуват да посещават лечебни заведения.В Деня на Българския лекар екипът на „УМБАЛ-Пловдив“ получи благодарствено писмо от кметицата на с. Първенец Ренета Плевнелиева за проведените безплатни кардиопрегледи. Тя изрази огромната признателност на жителите на селото и своята.